(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
SIRUPY DO KÁVY - oříškový, karamelový, skořicový a čokoládový
Potřebné ingredience
Karamelový sirup: 15 dkg cukru krupice, 100 ml vody Skořicový sirup: 150 ml základního sirupu, 3 celé skořice Čokoládový sirup: 100 ml základního sirupu, 50 g rozpuštěné čokolády (na vaření nebo figurky s vysokým obsahem kakaa) Lískooříškový sirup: 250 ml základního sirupu, 6 dkg opražených pomletých lískových oříšků
Postup přípravy
Na Vánoce jsem dostala nový kávovar - Tchibo Cafissimo. A radu, ať si k němu pořídím dochucovací sadu sirupů do kávy. 6 malých lahviček po 50 ml za 200 Kč. Pche, už mám vlastní sirupy, více a za mnohem méně. Navíc jsem spotřebovala zbytky oříšků a čokolády z vánočního pečení.
Karamelový sirup:
- na titanovou pánev jsem dala rozpustit cukr, lehce postříkaný pár kapkami vody. Trvá to dost dlouho, než začne být tekutý a lehce hnědnout. Míchám a když se rozpustí všechen cukr, vleju opatrně vodu. Karamel ztuhne, syčí, ale postupně se rozvaří. To je vše. Sirup je hotov.
Základní sirup:
Dám svařit 500 g cukru a 3/8 l vody - od bodu varu 6 minut. Pak rozdělím podle výše uvedených poměrů na další sirupy.
Skořicový sirup:
- povařím základní sirup s celou skořicí asi 2 minuty a nechám hodinku louhovat a stydnout. Pak do skleničky přeložím skořici a zaliju sirupem. Hotovo.
Čokoládový sirup:
- rozpustím čokoládu (opatrně v mikrovlnce nebo ve vodní lázni). Do hmoty vleju odměřený základní sirup a na ohni povařím asi dvě minuty. Hotovo.
Lískooříškový sirup:
- na pánvi opražím lískové oříšky a v utěrce odlupkuju. Pak pomixuji v sekáčku (může se i pomlít). Vložím do základního sirupu a povařím asi 4 minuty. Nechám hodinu louhovat. Pak do cedníku dám čistý kapesník, naleju roztok a nechám třeba přes noc prokapat do jiné nádoby. Hotový sirup přeleju do skleničky. Oříškovou dřeň jsem vyškrábala do zavařovací skleničky, zalila trošku rumem a mohu použít při nějakém pečení do buchty.
Sirupy krásně ochutí kávu a dá se hodně experimentovat, zbobit apod. Pozor, jsou velmi sladké, používat malé množství. Už jsem se konečně naučila šlehat parní tryskou mléko, tak se u nás podávají exkluzivní kávy.
Karamelový sirup:
- na titanovou pánev jsem dala rozpustit cukr, lehce postříkaný pár kapkami vody. Trvá to dost dlouho, než začne být tekutý a lehce hnědnout. Míchám a když se rozpustí všechen cukr, vleju opatrně vodu. Karamel ztuhne, syčí, ale postupně se rozvaří. To je vše. Sirup je hotov.
Základní sirup:
Dám svařit 500 g cukru a 3/8 l vody - od bodu varu 6 minut. Pak rozdělím podle výše uvedených poměrů na další sirupy.
Skořicový sirup:
- povařím základní sirup s celou skořicí asi 2 minuty a nechám hodinku louhovat a stydnout. Pak do skleničky přeložím skořici a zaliju sirupem. Hotovo.
Čokoládový sirup:
- rozpustím čokoládu (opatrně v mikrovlnce nebo ve vodní lázni). Do hmoty vleju odměřený základní sirup a na ohni povařím asi dvě minuty. Hotovo.
Lískooříškový sirup:
- na pánvi opražím lískové oříšky a v utěrce odlupkuju. Pak pomixuji v sekáčku (může se i pomlít). Vložím do základního sirupu a povařím asi 4 minuty. Nechám hodinu louhovat. Pak do cedníku dám čistý kapesník, naleju roztok a nechám třeba přes noc prokapat do jiné nádoby. Hotový sirup přeleju do skleničky. Oříškovou dřeň jsem vyškrábala do zavařovací skleničky, zalila trošku rumem a mohu použít při nějakém pečení do buchty.
Sirupy krásně ochutí kávu a dá se hodně experimentovat, zbobit apod. Pozor, jsou velmi sladké, používat malé množství. Už jsem se konečně naučila šlehat parní tryskou mléko, tak se u nás podávají exkluzivní kávy.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

jajulik
(upraveno)
1. 1. 2014, 16:20



nahlásit

žabada
(upraveno)
11. 5. 2013, 22:13



nahlásit

akate
(upraveno)
11. 1. 2013, 17:48
Děkuji za super nápad. Určitě vyzkouším.
A jak ty sirupy dlouho vydrží - aby se nezkazily. Mohu jen poprosit o přesný typ cafissima, který máte? Mám dost špatné zkušenosti s těmi parními triskami. Katka

nahlásit
Stelička
(upraveno)
11. 1. 2013, 19:37
@akate
Mám Cafissimo Classic - model 2010. S parní tryskou jsem se musela nejdříve trochu skamarádit. Popisuji to zde: http://eda01.blog.cz/1103/jak-napenit-mleko-pomoci-kavovaru-tchibo-caffisimo Jak dlouho vydrží sirupy nevím, dělala jsem je kolem Silvestra. Ale vzhledem k tomu, že jsou cukrové a víceméně z trvanlivých surovin (karamel=cukr, čokoláda), tak si nemyslím, že by podléhaly rychle zkáze. Navíc, vařila jsem je v malém množství, tak si nemyslím, že by se včas nespotřebovaly.
nahlásit

akate
(upraveno)
15. 1. 2013, 14:38
@Stelička
tak jsem vyzkoušela a super
. Zkusím udělat i jiné příchutě
V kavárně miluji lattéčko s pistácií - teď jsem zkusila do cca 50ml základního sirupi přidat půlku lžičky mandlového aroma a naprosto dokonalé
Díky za nápad
. Těším se až příjde návštěva a já jim udělám nové






nahlásit